Skolstarten är räddad i Tungelsta – de stoppade skolbranden
“Brand i Tungelsta skola”. Klockan 22.32 den 11 augusti gick larmet ut i Safeland-appen till civila insatsgruppen i Tungelsta. Redan inom några minuter var åtta personer på plats. Deras snabba och skickliga insats var sannolikt avgörande för skolan.
Larmades om brand i Tungelsta skola
Några ungdomar upptäckte rök på skolans tak och larmade 112. Operatören och räddningstjänst kallade direkt ut sina styrkor, samtidigt skickades larm genom Safeland till civila insatspersoner, så kallade “CIPar”.
Michael Sandberg, som bor runt hörnet från skolan var först på plats. Minuterna därefter anslöt sju CIPare till. Michael berättar, “Jag såg en hög eldpelare och mycket rök komma ut från taket ovanför huvudentrén. Vi förstod då att det var allvarligt.”
En insats av högsta klass
Insatspersonerna har utbildats av brandförsvaret. De är vana att agera vid olika typer av händelser för att göra bästa möjliga insats utan att sätta sig själva för risker. Med den kunskapen och erfarenheter kunde gruppen hantera branden på ett skickligt sätt.
Michael berättar, “Eftersom brandlarmet inne i skolan inte aktiverats, kunde vi ana att det inte var en brand inomhus som slagit igenom taket. Vi var två stycken som gick upp på taket och kunde där se en byggsäck i full brand. Det var tur att vi tog oss upp. Det behövdes två stora brandsläckare på 9 kg för att släcka elden. Hade vi väntat skulle branden sannolikt ha spridit sig vidare i taket.“
“Trots den allvarliga situationen var vi aldrig oroliga för vår egen säkerhet. Vi har fått utbildning av brandförsvaret och utsätter oss inte för farliga situationer, säger Marie som deltog i den civila insatsen.
En viktig samhällsfunktion i Tungelsta
Tungelsta ligger avskilt i Haninge kommun. Det långa avståndet från brandstationen och centralorten i Haninge innebär att utryckningstiden för blåljusmyndigheter är lång. Därför är CIP-teamet i Tungelsta nästan alltid först på plats vid olyckor.
Cirka 10 minuter efter att Michael kom till platsen anlände räddningsstyrkan från Haninge. Då var branden redan släckt så räddningstjänsten kunde fokusera på eftersläckningsarbetet.
Nära samarbete mellan räddningstjänst och boende
De civila insatspersoner rycker regelbundet ut på olyckor och har därför blivit bekant med utryckningspersonal. När de professionella aktörerna kommer till platsen lämnar CIP-gruppen över arbetet. Då finns de till förfogande för polis, ambulans och brandförsvar att bistå med arbetet på plats, exempelvis att spärra av trafik eller ta hand om skadade.
Om metoden som räddade skolan
Metoden är möjlig genom digitaliseringen och är en väl beprövad metod. Metoden används av flera räddningstjänster i Sverige, dock inte av samtliga. I en kommande artikel beskriver Safeland utmaningarna som stoppar räddningstjänster från att ta till sig metoden.
För mer information och pressbilder: info@safe.land
Mer tips och läsning
- Ladda ner appen Safeland – grannsamverkan digitalt och rädda liv i ert område.
- Safeland i viktigt forskningsprojekt om nya tidens brandskydd och snabba insatser
- Så fungerar Brandsamverkan – det hyllade sättet att förhindra bränder i flerfamiljshus
- Safelands teknologi får stöd i vetenskaplig studie