Stor ökning av räddningsinsatser
Civila viktiga vid akuta larm
Varje dag larmas personer i Safeland om akuta händelser som kräver snabba insatser. Normalt kommer larmen från privatpersoner, men allt fler räddningstjänster använder nu Safeland för automatisk utlarmning till frivilliga (“CIP”) som befinner sig nära en olycksplats.
Vid många utryckningar är den första “CIPparen” på plats mer än 10 minuter innan räddningstjänsten. Dessa personer är värdefulla hjältar som räddar liv och förhindrar stora skador på egendom och natur.
Brand, Hjärtstopp, Drunkning och Trafikolyckor
Typerna av CIP-larm har varierat med årstiden. I början av sommaren var det vanligt med larm om brand utomhus på grund av torkan och “Aspluddet”. Under sommaren blev antalet drunkningslarm vanligare. HLR/hjärtstopp, bränder och insatser vid trafikolyckor har varit jämnt fördelade över senaste månaderna.
Stor skillnad redan efter kort utbildning
Samtliga CIPpare har genomgått minst en dags utbildning. De har då fått lära sig hur man skall agera vid olycksplatser och träna på brandsläckning, räddning, HLR och andra livsuppehållande insatser. De flesta räddningstjänster vidareutbildar sina CIPpar regelbundet för att hantera fler typer av situationer.
Förmågan imponerar
Leif Jonsson, utvecklingschef vid Södertörns Brandförsvar, är imponerad av förmågan hos CIPpar. Vid en trafikolycka i början av sommaren räddade en CIPpare sannolikt livet på en allvarligt skadad. Detta genom att frigöra andningsvägarna på en den skadade och därefter stabilisera nacken, fram till ambulanspersonal kom till platsen.
En annan insats som Leif lyfter fram är i samband med brand i en källare. CIPparen som kom först till till platsen, förstod betydelsen av att inte syresätta branden. Genom ett litet hål i väggen lyckades personen tömma sin brandsläckare in i lokalen och släcka branden utifrån.
Intresset att bli CIPpare är stort
Det finns stort intresse att bli CIPpare. United Eyes AB “Safeland”, bolaget bakom teknologin, genomförde nyligen en stor undersökning där mer än hälften svarade att de skulle bli CIPpare om de blev tillfrågade.
Metoden sprids i Sverige
Framgångarna innebär att metoden sprider sig bland räddningstjänster i Sverige. Senast igång är Västervik som redan har ett 40-tal utbildade personer som tar emot larm.
Det finns fortfarande räddningstjänster som inte använder metoden trots att intresset från medborgarna är stort, och att det positiva resultatet påvisats i flera vetenskapliga studier.
Per Källgården, VD för United Eyes AB, anser att det saknas förändringsvilja inom många räddningstjänster och att man helst är på en bilfärds avstånd från medborgarna. Glädjande är dock att förfrågningarna från räddningstjänster fortsätter öka.
Stort tack till alla Er som är beredda och som hjälper till vid larm!
Mer information:
Vill du bli CIPpare? – Anmäl intresse hos din lokala räddningstjänst.
Safeland i viktigt forskningsprojekt – > Läs mer
Så fungerar CIP – > Läs mer
Räddningstjänst? – > Kontakta oss
Film från CIP i Hölö med intervjuer – > Se film här