Ökar risken för elbränder om man använder hushållsmaskiner nattetid?

Ökar risken för elbränder om man använder hushållsmaskiner nattetid?

Skenande elpriser får fler svenskar att använda hushållsmaskiner nattetid när elpriset är lägre. Nu varnar SVT tillsammans med brandskyddsexperter för ökad risk för allvarliga elbränder. Även om allmänheten avråds från att tvätta, torktumla och ladda batterierna på natten kommer många fortsätta använda hushållsapparater olika tider på dygnet. Vi tipsar om brandrisker att se över i ditt hem.

Tänk på brandsäkerheten alla tider på dygnet, i hemmets alla rum

Hushållsmaskiner som alstrar värme vid användning och batterier som laddar innebär en ökad risk för brand. Brandrisken är inte större på natten än på dagen, men faran är att man inte hinner reagera i tid om tvättmaskinen börjar brinna när man sover. Branden riskerar att bli mer allvarlig eftersom den inte upptäcks i tid.

7 tips: Så minskar du risken för allvarliga elbränder 

  1. Hela, rena och godkända hushållsapparater – Använd CE-märkta apparater avsedda för den svenska marknaden. Damma av dina apparater och omkringliggande område, se till att ventilationen inte täpps igen eller att apparaterna överhettas. Byt alltid ut trasiga apparater och sladdar.

     

  2. Säker förvaring av brandfarliga varor – Förvara inte gaser och vätskor som till exempel bensin, tändvätska, naftaprodukter eller liknande bredvid spis, torktumlare eller andra apparater som alstrar värme.

     

  3. Sovrum och vardagsrum – Ladda inte mobiltelefon, surfplatta, dator eller powerbank när de ligger i eller nära säng eller soffor. Placera laddaren och batteri på ett obrännbart/svårantändligt underlag. Spridningsrisken från bränder i litiumjonbatterier till intilliggande föremål är stor på grund av den kraftiga värmeutveckling som uppstår. Oavsett storlek kan ett batteri som börjar brinna vara svårt att släcka.

  4. Tvättstuga/kök – Stäng dörren till utrymmen där hushållsmaskiner används obevakade nattetid. En stängd dörr förlänger brandförloppet och den giftiga röken sprids inte lika fort. Glöm inte att ha brandvarnare i dessa rum.

     

  5. Garage – Batteriladdare med högre kapacitet för exempelvis elfordon ska vara installerade av behöriga personer. Laddning av elbilar bör ske i väl ventilerade garage eller utomhus. Bränder i elbilar kan vara svåra att släcka då skadade litiumjonbatterier brinner intensivt och utvecklar en giftig rök. Garaget eller laddplatsen ska även vara placerad så att det är lätt för räddningstjänsten att komma fram till den.
  6. Brandfilt & pulversläckare – Investera i bra släckutrustning för hemmet och förvara dem synliga och lättillgängliga för familj och gäster.

  7. Uppkopplade och sammankopplade brandvarnare – Idag finns trådlösa och smarta brandvarnare som larmar vid både rök- och värmestegring. Sammankopplade innebär att även brandvarnaren på ovanvåningen tjuter vid brand i källaren. Med uppkopplade brandvarnare får du dessutom larmet i din telefon, vilket är bra om du gått hemifrån. 

     


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!


Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla