Kameraövervakning i bostadsområden i Sverige –

Kameraövervakning i bostadsområden i Sverige –

Nya regler från april. Kameraövervakning har blivit ett allt vanligare inslag i svenska bostadsområden, dels för att förebygga brott, dels för att öka tryggheten för de boende. Samtidigt innebär övervakning ett ingrepp i den personliga integriteten, vilket regleras noggrant i svensk lagstiftning. Nu träder nya regler i kraft som påverkar hur kameraövervakning får ske i privata och gemensamma bostadsområden.

Vad säger lagen innan förändringen?

Då regleras kameraövervakning av bland annat kamerabevakningslagen, dataskyddsförordningen (GDPR) och brottsbalken. Den som vill sätta upp övervakningskameror i ett område dit allmänheten har tillträde (t.ex. gångvägar, innergårdar eller gemensamma parkeringar) behöver ofta tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), särskilt om det är en bostadsrättsförening, samfällighet eller ett företag som ansvarar för området.

Privatpersoner som sätter upp övervakning på sin egen tomt behöver inte tillstånd, så länge kameran inte spelar in allmänt utrymme (t.ex. trottoarer eller grannens tomt).

Nya regler förenklar övervakning

De nya reglerna som träder i kraft den 1 april 2025 innebär ett försök att tydligare balansera trygghet och personlig integritet. Några av de viktigaste förändringarna inkluderar:

1. Tillståndsfri kameraövervakning i flerbostadshusens entréer och trapphus

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar får kamerabevaka gemensamma utrymmen som entréer och trapphus utan att ansöka om tillstånd, förutsatt att det finns tydlig skäl för övervakning i relation till individens intresse att inte bli övervakad, så kallad intresseavvägning. Det behöver finnas skyltning samt att hantering av inspelat material sker enligt GDPR. Det tillkommer även krav kring dokumentation.

3. Tidsbegränsad lagring och kryptering

Riktlinjerna rekommenderar radering av inspelad videodata inom 3 dygn. När det finns särskilda skäl att lagra filmer under längre tid, behöver du dokumentera det. Vid brott eller polisutredning är det tillåtet att spara materialet under tiden det är aktuellt. Materialet ska vara krypterat och utan åtkomst för obehöriga.

4. Informationsplikt och transparens

Alla fastighetsägare som använder kamerabevakning behöver informera de boende och besökare om övervakningen.

Vad innebär detta i praktiken?

För bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag blir det enklare att öka tryggheten i gemensamma utrymmen, utan att fastna i långa tillståndsprocesser. Samtidigt ställs högre krav på hantering av data och integritetsskydd. För privatpersoner skärps reglerna för att förhindra att man oavsiktligt övervakar allmänheten eller grannars egendom.

Kontakta Safeland om du önskar larm eller kamerabevakning.


Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla