Hemlarm för dig med hund eller katt
Så fungerar hemlarm med husdjur
I den här artikeln vägleder vi dig med husdjur till ett inbrottslarm utan ständiga falsklarm. Guiden riktar sig till dig som har hund, katt eller fritt flygande fågel och vill larma ditt hem på ett bra sätt. Safelands två larmsystem från Ajax och SikkertHjem, har bägge bra stöd för dig med husdjur, men det finns fler saker att tänka på.
För ett effektivt inbrottslarm behöver du:
- Ett husdjursanpassat larm
- Rätt komponenter
- Placering av komponenterna på lämpliga ställen
I varannat inbrott gör inbrottstjuven sin entré genom fönster. Då krävs antingen en fönstersensor (vibration, magnet eller gyro), glaskrossensor eller en rörelsesensor för att ett larm skall generas. Samtliga komponenter behöver ha förmågan att skilja på normala händelser, exempelvis hård vind eller ditt husdjurs rörelser, från signaler som orsakas av en inbrottstjuv.
Rörelsesensorer
Rörelsesensorer, även kallade PIR eller “rörelsedeckare”, är vanliga larmkomponenter i ett hemlarm. Den här artikeln går igenom hur infraröda rörelsesdetektorer ser världen, vilken teknik de använder för att skilja en hund från en inbrottstjuv och vad en djurägare bör tänka på vid installation av larmsystemet.
Så fungerar infraröda rörelsesdetektorer
En vanlig missuppfattning är att rörelsesensorer reagerar på ljus. Det stämmer för de flesta övervakningskameror (därav de många felaktiga larmen som de genererar), men inte för rörelsesensorer för hemlarm. Dessa är i stället baserade på infraröda sensorer som tar upp infraröd strålning, eller med andra ord värmen. Moderna rörelsesensorer kan därför riktas mot fönster utan att de löser ut falska larm.
Så här ser en infraröd sensor världen. Ju närmare vit, desto starkare är strålningen och varmare objektet.
Rörelsesensorer ser inte föremål, djur eller människor, de får endast informationen i form av data.
Linsen inne i rörelsesensorn, Fresnel-linsen, projicerar den infraröda strålningen på detektorns pyrosensor. Därifrån skickas sensorsignalerna till en mikroprocessor som gör om informationen till data. Datorn i sensorn behandlar denna information och kalkylerar en hotbedömning. Det är den datorn och dess algoritmer som är de viktigaste skillnaderna mellan smarta detektorer och enklare rörelsesensorer.
Genom att känna av intensiteten i infraröd strålning och dynamiken i rörelsen av densamma, avgör sensorn om utslaget skall generera ett larm eller inte.
Så blir en Rörelsesensor immun mot djur
Safelands larm ignorerar husdjur som är upp till 50 cm höga och väger upp till 20 kg.
Det är i praktiken inte storleken på djuret som är av betydelse. Det är hur utbredd värmestrålningen är. En hund med mycket päls kan därför ha lägre värmestrålning än en nyrakad pudel.
Rörelsesensorerna är mindre känsliga nära marken, vilket innebär att din hund kan väga mer om den har korta ben.
Rörelsedetektorer använder en smart algoritm som analyserar formerna på signalen för att bestämma händelsen, så kallad mönsterigenkänning. Den jämför signaler som är specifika för mänskliga rörelser. Husdjurs värmepunkter är mindre än människan och signalerna kommer in i den nedre zonen i linsen, i stället för högre upp som är typiskt för mänskliga rörelser.
Rörelsedetektorerna från Ajax använder också temperaturkompensation. Det innebär att PIR-känsligheten ökar när rumstemperaturen är nära 37 grader. Ett sådant system hjälper detektorer att förbli effektiva inom hela temperaturområdet och skyddar dem från falska larm vid låga temperaturer.
Placera rörelsesensorerna rätt för att undvika falsklarm
Installera inomhusdetektorerna MotionProtect, MotionProtect Plus, CombiProtect och MotionCam på en höjd av 2,4 m eller aningen högre.
Undvik att montera platser där hunden leker i larmat läge om den hoppar eller ställer sig på bakbenen. Sensorn skall inte heller riktas mot en trappa där din hund hamnar högt upp i linsen. Har du en byrå dit din katt hoppar upp ökar risk för aktiverat larm.
Ställ in känsligheten på rätt nivå
I Ajax larmet kan du ställa in känsligheten till hög, medel eller låg. Har du ett stort husdjur bör du använda “låg” känslighet.
Gardinsensor som fritt utrymme på golvet
Med sensorn Curtain som finns på Ajax larm kan du montera sensorn så att den ger passage åt husdjuret under, men att en inbrottstjuv kommer i upptäckningszonen. Denna metod fungerar även för mycket stora hundar, i synnerhet eftersom de sällan “hoppar”.
I lösningen ovan bör du montera sensorn diskret, så att tjuven inte inser att det går att krypa under detekteringsområdet.
Rörelsesensor utomhus
Ajax har rörelsesensor även för utomhusbruk, MotionProtect Outdoor eller MotionCam Outdoor PhOD med inbyggd övervakningskamera. Den reagerar inte på djur upp till 80 cm. För att de skall hantera och ignorera störningar som normalt sker i utomhusmiljö har den dubbla infraröda sensorer. Den genererar bara larm om bägge sensorer reagerar samtidigt.
Montera MotionProtect utomhusdetektor på en höjd av 0,8–1,3 meter. Siktlinjen för den övre linsen bör vara parallell med markplanet. Vid montering rekommenderar vi att utföra tre detektionszontest: av den övre linsen (korrekt montering), den nedre (mänskligt detekteringsområde) och sedan av båda linserna.
För utomhussensorn bör du inledningsvis använda känsligheten medel. Om det blir falsklarm kan du sänka sensorns känslighet till låg.
MotionCam – Rörelsesensor med kamera
Med rörelsesensorna MotionCam tas det även bilder i samband med att rörelsesensorn löser ut. Då kan du eller larmcentralen (om du har tjänsten) avgöra om det är ett larm från ditt husdjur eller en oönskad gäst.
Även du med Båtsman kan få ett starkt larm
Misströsta inte. Även om du har världens största katt eller en Berner Sennen kan du få ett bra hemlarm från Safeland. I hemlarmet kan ni inkludera Curtain och även förstärka skalskyddet genom fönstersensorer ( DoorProtect Plus). Då kan husdjuren röra sig fritt inomhus.
Vill du ha en lösning till lägre pris kan du ersätta fönstersensorerna med akustiska sensorer som lyssnar efter glaskross. Lösningen finns för Ajax där du sätter Ajax GlassProtect centralt i rummet (dvs ej på fönstret).