De stoppade inbrottsvågen
“Vi ställer upp för varandra direkt när larmet går. Inom sekunder finns någon till hands och vi får koll på läget” – Margareta Jönning-Östh
Trygga grannar i Runby
Runby ligger i Upplands Väsby, drygt två mil norr om Stockholm och inte långt från Arlanda. För ett par år sedan hade de ett par inbrott och inbrottsförsök. Margareta, eller “Marga” som grannarna kallar henne, bevittnade bedrövelsen hos de drabbade efter inbrotten. Det fick henne att agera. Ett par år senare kan grannarna glatt konstatera att inbrotten har upphört. Framgångsreceptet är samarbete och modern smart teknologi. Grannarna samverkar i appen Safeland. Flera har dessutom kopplat sina hemlarm till appen med tjänsten Connect.
Här ger Marga sina tips och berättar hur hon, tillsammans med grannarna, skapat ett av Sveriges tryggaste bostadsområden
Marga tröttnade på otryggheten och bestämde sig…
Att drabbas av inbrott är fruktansvärt. En främmande person har varit inne i ens hem, rotat runt och stulit värdefulla saker. Det skapar otrygghet, en obehaglig känsla som kan sitta kvar länge.
Tidigare arbetade jag i säkerhetsbranschen. Jag visste att det fanns hemlarm som fungerade bra, men det var först när jag upptäckte Safeland (som då hette Trygve) som polletten trillade ner. Safeland och hemlarm är en perfekt kombination. Det här skall vi ha i Runby, tänkte jag!
Rädsla för teknik
Min största oro var tekniken. Jag är oteknisk och inte alls van vid appar. Oron var obefogad. Jag fick hjälp av min man Anders att ladda ner appen, sedan såg jag på Safelands instruktionsfilmer. Efter en tid kopplade vi upp hemlarmet till grannsamverkansgruppen i Safeland. Det var inga problem alls.
Att komma igång
För att komma igång i området pratade jag med mina närmaste grannar. De var positiva och därefter spred vi informationen. Vi var ett bra gäng i appen redan efter några dagar.
Så startade Marga grupperna i Runby:
- En låst grupp för hela Runby. Dit kan alla i området ansöka om medlemskap. I den gruppen sprids Polisens grannsamverkansinformation och frågor som berör samtliga. (Nu 135 medlemmar)
- En privat grupp för fem närliggande gator. I den gruppen känner alla igen varandra. För att gå med i gruppen behöver Marga skicka en inbjudan. (Nu 50 medlemmar)
När något händer!
Det är i den mindre gruppen som samarbetet är mest intensivt. Vi är nu 45 personer och det är alltid någon hemma. Vi kan närsomhelst skicka en förfrågan till gruppen om hjälp.
När larmet går ställer vi upp för varandra direkt. Inom sekunder finns någon till hands och vi får koll på läget.
När mitt eget larm löste ut var den första grannen här redan inom en minut, samt ena grannkillen kom hit med hela sitt cykelgäng – ca 20 ungdomar.
Många har uppkopplade larm
En hel del av oss har kopplat hemlarmen till Safeland. När mitt eget larm löste ut var den första grannen här redan inom en minut, samt ena grannkillen kom hit med hela sitt cykelgäng – ca 20 ungdomar. Det känns supertryggt att få hjälp av så fantastiska grannar! Vi kunde meddela övriga i appen att det var ett falsklarm.
När någon känner oro eller upplever något mystiskt rapporterar man i appen. Vi kan då ställa oss på trappan och visa oss, eller gå fram till personen med ett leende och säga “Hej, kan vi hjälpa dig med något?”.
Det fungerar!
Vi har inte haft inbrott på mycket länge… peppar, peppar. Idag, när jag var på Hemköp träffade jag en granne som berättade hur bra dom trivs i området och hur trygg dom känner sig genom vårt samarbete. Det känns riktigt bra!
Margas fyra bästa tips:
- Skapa en grupp i Safeland och bjud in dina grannar. Det räcker med att ni är 10 stycken. Redan då får ni stor nytta. Släpp bara in dem som ni känner i den gruppen.
- Koppla era hemlarm till Safeland-gruppen och sätt upp dekalerna på era hem.
- Sätt upp skyltar i området som visar att ni samarbetar digitalt.
- Ta hjälp av personalen på Safeland. De är supertrevliga och kan mycket!
Tips: Koppla upp ditt Verisure-larm och spara tusenlappar årligen