Smarta Hem med Safelands larmtjänster – Så fungerar det!

Smarta Hem med Safelands larmtjänster – Så fungerar det!

Dela inlägg

Safeland erbjuder stöd för att koppla upp system för Smarta Hem till etablerade säkerhetstjänster. Den certifierade och bemannade larmcentralen agerar på larm från systemen och säkerställer rätt åtgärd. Med tjänsten Connect skickas larm även till Safeland-appen för grannsamverkan, vilket är en sorts WhatsApp för larm och viktiga händelser. I artikeln ger vi tekniskt stöd och beskriver möjligheterna med Safeland och integrationer med ditt smarta hem.

Varför är system för Smarta Hem bra?

Många uppskattar Smarta Hem-system för flexibilitieten, men även för att kostnaden ofta är lägre än andra typer av larmsystem. Vanliga smarta hemsystem inkluderar Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Samsung SmartThings och Fibaro. Dessa system har möjlighet att interagera med andra enheter via webhooks, vilket möjliggör smidig kommunikation mellan hemsystemet och larmtjänsten. En webhook kan till exempel skicka ett meddelande direkt till larmcentralen när ett larm utlöses, vilket påskyndar insats utan att användaren själv behöver agera.

Larm i bägge riktningar

Kommunikation kan gå i bägge riktningar. Med Connect-tjänsterna från Safeland kan du ta emot larm från ditt Smarta Hem som aktiverar larmcentralen och larm i Safeland-appen, för snabbast respons. I motsatt riktning går det även att anropa en webhook i händelse av att ett larm genereras. Exempelvis kan du skicka en signal till ditt Smarta Hem-system att tända lamporna när ditt Ajax larmsystem löser ut.

Skicka larmsignal till Safeland

Du behöver prenumerera på en Safeland-tjänst för att få tillgång till systemet. Den beställer du här. Välj att koppla upp dig med webhook.

I tjänsten hittar du din unika “webhook” som du kan ställa in i ditt system. Det går att lägga till koder för att specificera vilket typ av larm som löst ut, exempelvis inbrott, brand, överfall. Du kan även använda denna webhook för att uppdatera larmet automatiskt om larmet avslutas.

Skicka larmsignal från Safeland till ditt Smarta Hem

I tjänsterna ingår att du även kan skicka larm från ditt larmsystem (t.ex. Ajax) till ditt smarta hem.

I Safeland-tjänsten ställer du in den webhook som ska anropas vid larm.

Gränssnitt för hur du väljer att anropa en webhook från Safeland till ditt smarta hem.

Hur får jag mitt system att anropa en webhook?

Smarta Hem-system har olika förmågor att integrera med andra system. Merparten har stöd för webhooks på ett eller annat sätt. Här listar vi möjligheter för några olika system.

  1. Google Home: Det finns inte direkt stöd för webhook i Google Home. Däremot går det med integrationer med verktyg som IFTTT (If This Then That), eller via tjänster som Google Cloud Functions. I IFTTT kan du konfigurera ett applet som skickar en webhook när en viss trigger i ditt hem inträffar.
  2. Amazon Alexa: Liksom Google Home har Alexa inte inbyggt stöd för webhooks, men du kan använda Alexa Routines i kombination med IFTTT för att anropa webhooks baserat på händelser från dina Alexa-enheter.
  3. Apple HomeKit: HomeKit har inte direkt stöd för webhooks. För att skapa den typen av integration behöver du använda tredjepartstjänster som Homebridge, som kan länka HomeKit med webhooks via anpassade plug-ins.
  4. Samsung SmartThings: SmartThings har stöd för webhooks via sina SmartApps. Du kan skapa en SmartApp som anropar en extern server eller tjänst när en viss händelse inträffar i ditt SmartThings-system. Dokumentation för att konfigurera en webhook finns i SmartThings API.
  5. Fibaro: Fibaro har direkt stöd för att skapa webhooks. Ställ in scenarios i deras Home Center-system där ett webhook-anrop för att lösa ut webhook baserat på specifika händelser eller enheter i systemet.

Konfiguration av webhook

Så här går det till med IFTTT lösningen.

  1. Skapa ett konto på IFTTT.
  2. Välj “Create” och ange en trigger, exempelvis “När en sensor aktiveras”.
  3. Välj en action som “Make a web request” och ange URL, metod (t.ex. POST) och eventuell data som ska skickas.
  4. Aktivera integrationen.

På detta sätt kan de flesta smarta hem system indirekt stödja webhookar med rätt verktyg och integrationer.

Koder vid anrop av Safelands tjänster

Om du kommit så här långt i artikeln är du sannolikt tillräckligt teknisk för att skapa och konfigurera webhooks.

Aktivera POST med funktioner funktioner i anropet.Exempelvis kan ett anrop till den webhook du anropar se ut så här:

{

“command”:101,

“text”:”Rörelse upptäckt i hallen”

}

Alarms
  • public static final String GENERAL = “100”;
  • public static final String BREAK_IN = “101”;
  • public static final String SABOTAGE = “102”;
  • public static final String ASSAULT = “103”;
  • public static final String FIRE = “104”;
  • public static final String FLOOD = “105”;
  • public static final String TEMP = “106”;
  • public static final String MOVEMENT = “107”;
Cancellations
  • public static final String CANCELLED = “200”;
  • public static final String BREAK_IN_CANCELLED = “201”;
  • public static final String SABOTAGE_CANCELLED = “202”;
  • public static final String ASSAULT_CANCELLED = “203”;
  • public static final String FIRE_CANCELLED = “204”;
  • public static final String FLOOD_CANCELLED = “205”;
  • public static final String TEMP_CANCELLED = “206”;
  • public static final String MOVEMENT_CANCELLED = “207”;

Testa uppkopplingen

Vi rekommenderar att du skapar en egen liten Safeland-grupp när du kopplar upp systemet första gången. När du är nöjd med funktionen aktiverar du fler granngrupper eller larmcentralen.

Hjälpsamma – med begränsad möjlighet till support

Vi försöker alltid vara hjälpsamma. Tyvärr kan vi inte ge support på dina Smarta Hem-system. Det innebär att du behöver själv ha förmåga att ställa in webhooks i dina system och säkerställa att de anropas korrekt.

Fler smarta integrationer med Ajax

Vi arbetar direkt med Ajax RnD och tycker att systemet är ett fantastiskt bra. Eftersom Ajax har begränsat stöd för smarta integrationer, planerar vi på Safeland att vidareutveckla scenarios för att trigga signaler som går att använda i ditt smarta hem, exempelvis larm aktiverat och larm avaktiverat.

Koppla upp dig!

Vi har två tjänster, Connect och Connect Plus. Välj Connect Plus direkt om du vet att du önskar larmcentralstjänsten. Vi återbetalar tjänsten om det inte skulle fungera och om du kontaktar oss inom 14 dagar.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla