Felsökning: Hub kopplar inte upp med Ethernet

Felsökning: Hub kopplar inte upp med Ethernet

Dela inlägg

När Ajax hub är uppkopplad lyser den grönt. Den lyser vitt om det finns det två aktiva uppkopplingar, exempelvis Ethernet och mobil uppkoppling. Första gången du kopplar upp hubben behöver detta ske med en Ethernet-kabel som är ansluten till en router med Internet-access.

Här ger vi felsökningstips om hubben inte kopplar upp sig till Internet med din Ethernet-kabel.

Steg 1: Kontrollera anslutningen till Ethernet-kabeln

Det första och mest grundläggande steget är att kontrollera om Ethernet-kabeln är ordentligt ansluten. Om den blinkar i bägge uttag så är den rätt ansluten, annars gör följande:

  • Säkerställ korrekt anslutning: Kontrollera att Ethernet-kabeln är ordentligt isatt både i Ajax Hub och routern.
  • Använd en annan port på routern: Routerns Ethernet-portar kan också ha problem. Prova att flytta kabeln till en annan port för att utesluta en defekt port.
  • Byt kabel: Om möjligt, testa med en annan Ethernet-kabel.

Steg 2: Kontrollera nätverksinställningarna i routern

Om Ethernet-anslutningen fortfarande inte fungerar, kan det vara en bra idé att kontrollera nätverksinställningarna direkt i routern.

  • IP-konfiguration: Kontrollera att routerns DHCP är aktiv och att det finns tillgängliga IP-adresser att tilldela.
  • Ajax hub kan använda en statisk IP-adress men då behöver du först starta hubben med DHCP och sedan manuellt ändra till statisk IP-adress i hubbens inställningar i Ajax-appen.

Steg 3: Starta om routern

  • Starta om routern: Starta om routern genom att dra ur strömkabeln i 30 sekunder och sedan ansluta den igen. När routern har startats om, se om Ajax Hub kan ansluta via Ethernet.

Steg 4: Kontrollera routerinställningar och nätverksfilter

Om omstart inte löser problemet, kan det finnas inställningar i din router som hindrar Ajax Hub från att få nätverksåtkomst.

  • Brandväggsinställningar: Se till att inga brandväggsregler i routern blockerar Ajax Hubs trafik. Vissa brandväggar kan blockera enheter som de inte känner igen. Ajax hub ansluter via någon av portarna 80, 2020, 5057, 5059, 1789.
  • MAC-adressfilter: Om routern använder MAC-adressfiltrering, se till att Ajax Hubs MAC-adress är tillagd som en tillåten enhet.

Steg 5: Kontrollera med en annan router

Sök upp en vän eller granne med en router och testa att koppla upp systemet där. Vi tipsar om att du då kopplar upp med mobil uppgkoppling genom ett SIM-kort så att hubben blir uppkopplad för fortsatt felsökning.

Steg 6: Kontrollera med internetleverantören

Om Ajax Hub fortfarande inte får tillgång till nätverket via Ethernet, kan det vara ett problem med din internetleverantör. Gör följande:

  • Testa med en annan enhet: Anslut en annan enhet, som en dator eller en annan smart enhet, till samma Ethernet-kabel. Om den enheten inte heller får Internetåtkomst, kontakta din internetleverantör för att felsöka anslutningen.

Steg 7: Återställ Ajax Hub till fabriksinställningar

Om alla ovanstående steg misslyckas och du fortfarande inte kan få Ethernet-anslutningen att fungera, kan en återställning till fabriksinställningar vara nödvändig. Observera att detta tar bort alla tidigare inställningar. Fabriksåterställ Ajax genom att hålla in On/Off-knappen under 15 sekunder.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla