Upptäck gasläcka i husvagn, husbil eller båt

Upptäck gasläcka i husvagn, husbil eller båt

Dela inlägg

Varje år inträffar olyckor när privatpersoner använder brandfarlig gas. Dessa olyckor kan leda till bränder, explosioner eller förgiftningar, särskilt i slutna utrymmen som husvagnar, husbilar och båtar. I artikeln beskriver vi hur dessa olyckor uppstår och ger tips på hur du kan undvika dem med hjälp av brandvarnare som också upptäcker kolmonoxid vid gasläckage.

Hur gasläckage kan orsaka kolmonoxidförgiftning

När gaser som gasol eller acetylen läcker, bildas kolmonoxid (CO). Vid normal förbränning produceras dock endast den, i sammanhanget, ofarliga gasen koldioxid (CO2) och vattenånga.

Kolmonoxid är en osynlig och luktfri gas som är extremt farlig då den kan orsaka allvarlig förgiftning och dödsfall. Kolmonoxid är sövande och därför extra farlig i utrymmen där personer sover, såsom husbil, husvagn och båt.

Placering av kolmonoxidvarnare

Kolmonoxid sprider sig inte på samma sätt som rök eftersom den har ungefär samma vikt som luft. Detta innebär att en kolmonoxidvarnare inte behöver monteras i taket. Istället kan den placeras i det utrymme där gasläckaget kan uppstå, till exempel nära gasanläggningar i din husvagn, husbil eller båt.

Brand- och inbrottslarm för husbilar, båtar och husvagnar

Ett pålitligt larmsystem, som Safelands larmsystem, är ett utmärkt sätt att skydda dig mot bränder, inbrott och gasläckage. Safelands system kan upptäcka förhöjda halter av kolmonoxid i ett tidigt skede. Systemets sensorer har lång batteritid och centralenheten kräver minimal ström, vilket gör den idealisk för användning i husbilar och husvagnar. Komplettera med sensorer för inbrottslarm eller vattenlarm om du önskar.

Vad händer vid ett larm i Safleands system?

Safelands brandvarnare upptäcker rök, värmestegring och kolmonoxid. Eftersom systemet är uppkopplat via mobilnätet behöver du inte vara på plats för att få larmet. Med digital samverkan kan även den lokala föreningen eller grannar ta emot larmet och agera snabbt vid en nödsituation. 

Prioritera säkerheten

Säkerhet i din husvagn, husbil eller båt bör alltid vara högsta prioritet. Genom att installera ett pålitligt larmsystem och regelbundet kontrollera gasledningarna kan du minimera risken för farliga gasläckor och kolmonoxidförgiftning. Följ dessa råd och njut av din resa.

Kontakta Safeland så hjälper vi dig med enheter som passar er.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla