Skillnaden mellan sammankopplade och uppkopplade brandvarnare
Safelands brandvarnarsystem är uppkopplade och har stöd för sammankoppling. Många förväxlar dessa två olika funktioner, vilka har viktiga skillnader och egenskaper.
Sammankopplade är brandvarnare som är kopplade med varandra
När sammankopplade brandvarnare upptäcker rök så tjuter även övriga brandvarnare. Dessa sammankopplade brandvarnare är bra i en villa eftersom sirenerna väcker sovande personer på övervåningen om larmet löser ut i källaren. Sammankopplade brandvarnare behöver med andra ord inte vara uppkopplade.
Uppkopplade brandvarnare är smarta
Uppkopplade brandvarnare har en annan viktig funktion. De kan larma personer som inte befinner sig på platsen, exempelvis den boende eller grannar i en app, alternativt en larmcentral. Uppkopplade brandvarnare skyddar dig när du gått hemifrån och har glömt maten kvar på spisen. De har även många andra fördelar, exempelvis kan de informera dig om batteriet behöver bytas eller om brandvarnaren behöver rengöras.
Brandvarnare i flerfamiljshus
Att sammankoppla brandvarnare i flerfamiljshus kan bli rörigt. Anledningen är att det är svårt för de boende att få reda på vilken brandvarnare som löst ut samt att sirenen från brandvarnaren är mycket hög. Det finns risk att hela trappuppgången väcks av sin egen brandvarnare bara för att en granne misslyckats med tillagningen av sin nattsmörgås.
Om olyckan väl är framme så vill de flesta i ett flerfamiljshus dock gärna veta om det börjat brinna i grannlägenheten. Med uppkopplade brandvarnare kan både boende och grannar få information i sin telefon om en brandvarnare i huset har löst ut. De får även information om vart i huset brandvarnaren sitter och kan då snabbt agera utifrån rådande situation.
Alla bör ha uppkopplade brandvarnare
Slutsatsen är att samtliga hem bör ha uppkopplade brandvarnare, men alla behöver inte använda funktionen att sammankoppla dem.