Klimatförändringar leder till fler vattenskador – skydda ditt hem
Foto: Ulf Palm /TT
I veckan drabbades Gävleborg och Dalarna av stora översvämningar, som konsekvens av flera kraftiga skyfall på kort tid. Enligt SMHI är kraftigare nederbörd av denna typ en förväntad effekt av de pågående klimatförändringarna. Något som ställer till stora problem med vattenläckor och brunnar som svämmar över.
I Gävle kom det mer än 160 millimeter regn på ett dygn. Det motsvarar ungefär två månaders nederbörd. Enligt Jonas Olsson, forskare i hydrologi på SMHI, är den intensiva korttidsnederbörden den som skapar mest problem med avrinning och översvämningar i städer, eftersom den på kort tid ger så extremt stora mängder regn. Såväl tak som fasader får svårt att hålla tätt, och stora mängder vatten tränger också upp genom golvbrunnar i källare och andra utrymmen. Regnandet, men även fler vattenbärande produkter har resulterat i att vattenskador är den typen av skada som växer snabbast i svenska hem enligt Svensk Försäkrings – en ökning med över 10% årligen.
Vattenskador – ett kostsamt och tidskrävande projekt
Även de mindre vattenskadorna är både kostsamma och tidskrävande att hantera, men går att förebygga om de upptäcks i tid. Med hjälp av små, smarta vattensensorer som placeras ut i fastigheten kan fukt upptäckas i ett tidigt skede, innan någon större skada inträffat. Via innovativ teknik skickas larm vidare direkt via en app, och berättar exakt vilken sensor och placering som upptäckt fukt.
Nya vattenlarmet räddade Brf Gröndal från vattenskada redan efter fyra dagar
Brf HSB Gröndal i Nynäshamn installerade under våren både brandvarnare och vattenlarm från Safeland i hela fastigheten. Redan fyra dagar efter installation av de första larmen utlöstes ett vattenlarm..
– Vi anade att det skulle finnas pågående läckage men inte att det var så illa. På mindre än en månad har systemet larmat för fyra vattenläckor, en befintlig stor skada från läckande blandare och ytterligare tre kök med läckande blandare som kunde bli allvarliga om läckorna inte upptäckts. Det känns tryggt att systemet är så effektivt och känner av minsta läckage, säger Peter Östergren, ordförande i Brf HSB Gröndal.
– Systemet har redan visat att det minskar vattenskadorna. Vi förväntar oss nu att premien för de boendes hemförsäkringar blir billigare. Det är win-win-win för föreningen, försäkringsbolaget och de boende, fortsätter Peter.
Vattenlarm upptäcker läckan i tid
Kostnader för vattenskador handlar om självrisker på 25 000 – 75 000 kr/år för föreningen och självklart även en del kostnader för den drabbade medlemmen. Framförallt blir det i allmänhet stora och långa reparationer efter en vattenskada, och i värsta fall även behov av evakueringslägenheter för de boende.
De uppkopplade vattensensorerna ligger tysta på plats fram till dess att de verkligen behövs och larmar. De kan göra stor nytta såväl när en diskmaskin eller packning på rören börjar läcka, som om läckage kommer in via tak eller golvbrunn. Stora skador förhindras genom att läckan upptäcks och åtgärdas i tid.