Brand- och vattenskydd med smart utlarmning.
Vid brand är tiden till upptäckt och första insats helt avgörande för att rädda liv och fastighet. Uppkopplade brandvarnare skickar larm direkt till de boende i huset när en brandvarnare löser ut och möjliggör snabb upptäckt och första insats.
Vill du veta mer?
Lämna dina uppgifter så återkommer vi inom kort.
[hubspot type=form portal=500508 id=eb46f4dc-7ce3-489f-a34d-23a7523a5e79]
Safelands system på mindre än 2 minuter.
Se en kort film och få svar på hur Safelands system för brand- och vattenskydd fungerar i praktiken.
Snabbare första insats vid brand. Rädda liv och fastighet.
Räddningstjänsten behöver ofta omkring 20 minuter innan de är på plats, medan en granne kan göra en viktig första insats redan inom 3 minuter.
20% av lägenheterna i ett flerfamiljshus saknar fungerande brandvarnare.
I ett flerfamiljshus behöver alla lita på varandras brandskydd och förmåga att agera rätt vid brand och olycka. Med uppkopplade brandvarnare larmas grannarna efter 30 sekunder och kan agera även om den boende där larmet löst ut inte är hemma.
Vill du veta mer?
Lämna dina uppgifter så återkommer vi inom kort.
[hubspot type=form portal=500508 id=eb46f4dc-7ce3-489f-a34d-23a7523a5e79]
Information direkt om en enhet behöver batteribyte.
Systemet ger en tydlig överblick av samtliga sensorer i fastigheten. Var trygg med att alla lägenheter och gemensamma utrymmen har fungerande brandskydd. Dra nytta av styrkan i att många kan agera om det börjar brinna.
Ett system. Enkelt att komma igång.
Lättanvänt system med smidig app för de boende.
Låga installations- och underhållskostnader.
Systemet är modulärt, börja med brand- eller vattensensorer och lägg till inbrottslarm, trygghetslarm, m.m. om så önskas. Safelands uppkopplade brandvarnare behöver inte Wi-Fi.
Vill du veta mer?
Lämna dina uppgifter så återkommer vi inom kort.
[hubspot type=form portal=500508 id=eb46f4dc-7ce3-489f-a34d-23a7523a5e79]
Frågor & Svar
Traditionella brandvarnare är givetvis ett bättre brandskydd än inget alls, men de är långt ifrån det säkraste skyddet och är därför inte heller godkända i alla fastigheter. På hotell är det t.ex. lag på uppkopplade brandvarnare. Undersökningar visar dessutom att ca 20% av alla lägenheter faktiskt helt saknar fungerande brandvarnare, vilket innebär en stor risk för samtliga boende då man i ett flerfamiljshus är beroende av varandras brandskydd och förmåga att agera när olyckan är framme. Läs gärna om en brand i Hägersten där larmet gick i en lägenhet där de boende inte var hemma, men grannarna tack vare larmet kunde släcka branden.
- Gamla brandvarnare larmar endast vid rökutveckling medan moderna, uppkopplade brandvarnare även larmar vid hög temperatur eller värmestegring.
- Gamla brandvarnare meddelar inte om de är ur funktion, har blivit nedkopplade eller behöver service.
- Gamla brandvarnare larmar endast i den aktuella lägenheten. Om de boende inte är hemma är risken stor att ingen noterar larmet.
- Gamla brandvarnare kan inte larma varken personer i närheten eller en larmcentral.
- Med uppkopplade brandvarnare kan ni överblicka brandskyddet i alla lägenheter och gemensamma utrymmen och ser direkt om någonting behöver åtgärdas.
- Safelands system med uppkopplade brandvarnare och larm till grannar gör att fler kan agera vid brand även om lägenhetsinnehavaren där larmet löst ut inte är hemma.
- Safelands uppkopplade brandvarnare behöver inte Wi-Fi.
En granne kan göra stor skillnad även om den inte fysiskt kommer in i lägenheten. Om ingen öppnar när man ringer och bankar på ytterdörren bör man kika in genom brevinkast eller fönster för att se om man kan upptäcka någonting misstänkt eller känna röklukt. Eftersom detta är i ett tidigt skede kan det göra avgörande skillnad. Anar man oråd bör man alltid ringa 112.
Med uppkopplade brandvarnare och larm till de boende blir grannarna direkt uppmärksammade på att en brandvarnare i fastigheten har löst ut. De kan både kontrollera lägenheten utifrån och ringa 112 vid behov.
Har man endast en traditionell brandvarnare kan den däremot tjuta länge innan någon i bästa fall reagerar. Om ingen är hemma där brandlarmet löst ut är det av största vikt att grannarna snabbt blir uppmärksammade. Risken är annars stor att en brand inte upptäcks alls förrän det är för sent.
Flera bostadsrättsföreningar med Safelands system uppmuntrar sina boende att dela nyckel med en granne som de litar på. Något som är extra bra om man har äldre boende som kan ha begränsad förmåga att agera själva.
Brandskyddet påverkar alla i fastigheten och är därför en gemensam angelägenhet. Föreningen är enligt lag ansvarig för att genomföra systematiskt brandskyddsarbete (SBA) för att förhindra att brand uppstår. Med Safelands system förenklas SBA avsevärt, då det ger en tydlig överblick av alla fastighetens brandvarnare och ni direkt ser om någon enhet felaktigt har plockats ned eller behöver batteribyte.
Precis som en vanlig brandvarnare tjuter den högt. Om det fortfarande finns rök efter 30 sekunder får du och grannarna som aktiverat tjänsten en pushnotis i Safeland-appen med information om vart brandvarnaren löst ut. I detta tidiga skede av en brand räcker oftast en enkel åtgärd. Vid allvarlig situation ringer ni 112 och samarbetar för utrymning och lämplig åtgärd.
Nej. Vid uppsättning av systemet bestämmer ni själva vilka som skall ta emot larm så att det inte sprids till personer som ni inte vill ska få larmet. Larmet skickas vidare från den utlösta brandvarnaren först efter 30 sekunder så det finns tid att trycka på brandvarnarens framsida för att stänga av larmet och förhindra spridning till grannarna om man t.ex. lagat mat med mycket os.. Om röken försvunnit under de 30 sekunderna skickas larmet inte heller vidare. Det går i snitt ca 8 år mellan larm som skickas ut från en brandvarnare.
Nej. Man behöver inte ha appen för att det ska larma från ens lägenhet till grannarna. Även om det bara skulle vara en handfull personer som har förmågan att ta emot larm i en förening så ges det ett utmärkt skydd till alla i hela fastigheten. Vår erfarenhet är dock att de allra flesta har en smartphone idag.
En boendeapp kan inte hantera utlarmning. Safeland hanterar larm enligt er utlarmningsplan och kan även skicka vidare sensordata (t.ex. temperatur) och information om batteribyte och liknande till er boendeapp.
Nej. Systemet är trådlöst, inget ingrepp i fastigheten krävs. Endast att skruva upp sensorer.
Vill du veta mer?
Lämna dina uppgifter så återkommer vi inom kort.
[hubspot type=form portal=500508 id=eb46f4dc-7ce3-489f-a34d-23a7523a5e79]
Safelands nyhetsbrev för BRF!
Få inbjudningar till webbinarier, ta del av nyheter och kunskap om brand- och vattenskydd.
Relaterade inlägg
Var tredje vattenskada sker i köket – nya vitvaror orsakar läckor
Köket är det mest skadedrabbade rummet i hemmet, en tredjedel av alla vattenskador sker just där. Där beror vattenskadorna oftast på läckage i vattenrör...
Vem ansvarar för vattenskadan – och vem reparerar?
Kalle har precis fått sin nya diskmaskin installerad av en hantverkare som han anlitat. Efter ett par veckor får han samtal från grannen nedanför om...
Därför rekommenderas uppkopplade brandvarnare med larm till boende
Forskning och experter lyfter fram metoden Brandsamverkan. Metoden bygger på modern uppkopplad teknik kombinerat med snabb första åtgärd, vilket minskar risken för allvarliga bränder. Genom...
Laddning av elbilar i garage – tänk på detta!
Antalet elbilar växer snabbt och de flesta bostadsrättsföreningar har dem redan i sina garage. Innebär laddaren eller elbilen en särskild brandrisk och vad bör...
Hyresgäst – Ställ krav på modernt och fungerande brandskydd
Som boende i ett flerfamiljshus kan du inte ensam påverka brandsäkerheten. Du är beroende av dina grannar och att brandskyddsansvarig gör ett bra arbete. Det...
Klimatförändringar leder till fler vattenskador – skydda ditt hem
Foto: Ulf Palm /TT